Young Innovators Programma EIT Climate-KIC

Het Young Innovators Programma van EIT Climate-KIC valt binnen Education for Sustainable Development en heeft als doel om bewustwording te creëren onder jongeren, hen te leren omgaan met fundamentele veranderingen en te leren innoveren voor effectieve klimaatoplossingen. Vaardigheden zoals interdisciplinair denken, systeemanalyse en complexe probleemoplossing zijn hierin erg belangrijk.

Lesmateriaal

Dit klinkt moeilijk, maar gelukkig zijn er experimentele tools die dit aanmoedigen. Deze komen uit de Visual Toolbox for Systems Innovation van EIT Climate-KIC en zijn aangepast om in het voortgezet onderwijs te worden gebruikt als logische methode voor probleemoplossing bij verschillende uitdagingen binnen en buiten het curriculum. De tools creëren een actiegerichte leeromgeving en moedigen innovatief en ondernemend denken aan. Real life bedrijfscasussen worden gebruikt om klimaatuitdagingen uit de directe omgeving te weerspiegelen.

jongere demonstreert voor Our Future
In contact met een echte opdrachtgever voelen de leerlingen zich serieus genomen. Hierdoor stijgen ze boven zichzelf uit.
Maarten van Deursen
Hoofd Educatie en Projecten, Utrecht Natuurlijk

Young Innovators Programma binnen en buiten scholen

In het Young Innovators Programma 2020 zullen deze tools in het najaar van 2020 worden gebruikt tijdens vier workshops op scholen en drie Young Climathons in Utrecht en Amersfoort. Ook zal het programma uitgebreid worden naar andere regio's. Scholieren worden gestimuleerd de uitdagingen aan te pakken vanuit innovatie en systeemverandering. Zij zullen de ingestuurde klimaatcasussen uitwerken en analyseren, en innovatieve oplossingen onderzoeken waaraan zij ook kunnen bijdragen. Tijdens Young Innovators is een samenwerking tussen scholen, bedrijven, organisaties en gemeenten van belang om een blijvend effect te creëren.

In 2017 en 2018 is het onderwijsprogramma School Innovator Programme (voorheen bekend als Green Innovation @ Schools) in verschillende Europese landen geïmplementeerd. In die jaren heeft Stichting Technotrend ook de eerste Young Climathons georganiseerd. Het School Innovator Programme en de Young Climathons zijn beide onderdeel van het Europese programma EIT Climate-KIC, Europa’s grootse public-private innovatiepartnerschap gefocust op klimaatinnovatie voor klimaatverandering, mitigatie en adaptatie.

Belangstelling of vragen?

Lees verder over het Young Innovator Programma 2020.

Meer weten over het onderwijsprogramma en de onderwijsdoelen, wilt u een bedrijfscasus insturen, uw school aanmelden of op een andere manier meedoen? Neem contact met ons op via het formulier hieronder!

Meer weten over de Young Innovators Programma EIT Climate-KIC ? Neem contact op!

Neem contact op