november 2021: Young Climathons op 8 scholen

Het team van het Young Innovators programma heeft in november op acht scholen Young Climathons gehouden. We waren aanwezig op de Spieringshoek in Schiedam, bij het Bonhoeffer College in Castricum, Fons Vitea en de Bredero Mavo in Amsterdam, het CLZ in Zeist, het Griftland College in Soest, bij de Breul in Zeist en bij UniC in Utrecht. In december gaat het team nog naar het Pierson College in Den Bosch.

young climathon canvas koffiecompostDe leerlingen hebben nagedacht over het afvangen van reststromen voor Common Woods, over duurzame marketing met Permanent Clothing, het efficiënter verzamelen van oude kleding met Sympany, nieuwe concepten voor de Kringloop Zeist, over mobiliteit voor de KNVB en met Fungi Factory is er nagedacht over duurzame compost van koffiedik.

young climathon canvas kledingOns team heeft veel inspirerende ideeën gehoord. Bijvoorbeeld die voor Sympany, waarvoor de leerlingen oplossingen bedachten als statiegeld en frissere tweedehands winkels. Lees er meer over.

Enkele leerlingenteams gaan in december door in het Young Changemakers traject om hun oplossingen verder uit te werken, samen met de deelnemende organisaties.

Young Climathons

Een Young Climathon kan worden gezien als ‘snelkookpan’, waarbij leerlingen één hele schooldag de tijd krijgen om een oplossing te bedenken voor een echte klimaatuitdaging van een bedrijf of een overheid – een challenge dus. Young Climathons sluiten nauw aan bij de actualiteit, bijvoorbeeld ambities van een gemeente en een duurzaam vraagstuk dat een bedrijf in de regio nog niet heeft getackeld.

Om zich voor te bereiden op de Young Climathon hebben de leerlingen al een lessenserie gehad over het klimaat, duurzaamheid, circulaire economie en systeemdenken.

Young Innovators

Young Climathons zijn onderdeel van het programma Young Innovators voor scholieren in het voortgezet onderwijs. Young Innovators wordt in Nederland uitgevoerd door Stichting Technotrend, mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en EIT Climate-KIC.

   logo Finds 21 logo EIT-CKIC cofunder EU

 

young climathon canvas

Neem contact op