februari 2025: Circulaire week op het NOVA college, Haarlem

5 februari 2025 - Op de eerste maandag van februari 2025 lagen de tafels van zo'n veertig 2e-jaars studenten Interieuradviseur Creative Business van het NOVA College (MBO) in Haarlem vol afval. Dit was niet uit baldadigheid, maar uit actie tegen de wegwerpmaatschappij. De studenten hadden de opdracht om afval te redden uit de container om het een 2e leven te geven. De opdracht was: ‘Maak een interieurproduct uit zelf ingezamelde afval’. 

Tijdens deze week werden de studenten ondergedompeld in kennis over duurzaam en circulair ontwerpen. We hebben het met de studenten gehad over de impact van de consumptiemaatschappij en de rol die ‘fast furniture’ hierin speelt. Fast Furniture is het snel en goedkoop produceren van interieur met een korte levensduur. We zijn heel erg geneigd spullen die we niet meer nodig hebben als afval te zien. Deze impact is groot: Ruim 11 miljard kilo aan meubels wordt jaarlijks in Europa weggegooid. 80 tot 90% hiervan wordt verbrand of eindigt op de vuilnisbelt en slechts 10- 15% wordt gerecycled. En dat is alleen nog maar de impact aan het einde van de levensduur van meubels! 

Tijdens de discussie merkten studenten op dat ze zelf graag nieuwe producten (met name kleding) kopen. Een bezoek aan het Textiel Museum in Tilburg, op dinsdag tijdens deze circulaire week, gaf de studenten hierin een nieuw perspectief. Daarnaast gaf een gastles van Sjoukje Bonekamp, specialist in duurzaam interieur design, de studenten een tegengeluid dat de toepassing van interieur design ook op een manier kan waarbij de fast furniture commercie niet wordt ondersteund. Sjoukje liet zien dat nieuw kopen helemaal niet nodig is om een mooi interieur te ontwerpen. 

student aan de slag met afvalOm het geleerde in praktijk te brengen gingen de studenten woensdag aan de slag om van oude lapjes stof, oude boeken, plastic en glazen flessen, lege blikjes, oude schroeven, oude kleding, houtresten en verpakkingsafval mooie nieuwe dingen te ontwerpen. Dit 'afval' verdwijnt 'normaal' in de prullenbak maar werd nu circulair ingezet voor nieuwe producten. Er ontstonden bijzettafels, sieradenhouders, lampen, vazen, tassen, kussens en een poef. Het palet van mogelijkheden wat je met afval kunt doen werd voor de studenten geopend en hun creativiteit werd geprikkeld. studenten recyclen interieursspullenDe studenten leerden ‘dat je niet alles weg moet gooien omdat je er nog wat mee kan doen’. 

Op donderdag werden de gemaakte producten geëxposeerd in de etalages van de school en hebben we de producten samen met de docenten en studenten beoordeeld op: creativiteit/eigenheid, originaliteit, kippenvelfactor en natuurlijk op duurzaamheid/circulariteit. 

Vonden de studenten het kopen van 2e hands kleren aan het begin van de week nog iets onhygiënisch, aan het einde van de week keken de studenten met andere ogen naar weggegooid textiel en ander afval. We hopen natuurlijk dat deze studenten in de toekomst een goede bijdrage gaan leveren aan de circulaire economie!

Met dank aan Nathalie Sebregts - docent en opleidingsmanager van de opleiding Interieurdesign Creative Business - en aan Sjoukje Bonekamp – duurzaam interieurontwerpster en coach - en de studenten en docenten van Interieur Design op het NOVA college.

Op deze manier heeft het project Climate Innovation Academy en Circular Innovation Skills MBO-textiel vorm gekregen. 

gerecycelde interieuritems

Neem contact op