Young Innovators 2021 van start in Rotterdam

14 oktober 2021 - Op 15 oktober 2021 vindt in Rotterdam de eerste Young Climathon plaats van dit Young Innovators seizoen! Van 10 tot 15 oktober houdt het Rotterdamse Thorbecke College een duurzaamheidsweek. Tijdens deze week en ter voorbereiding op de Young Climathon volgden 42 leerlingen uit vwo 5 onder andere School Innovators Workshops. Zij gingen in gesprek met Arno Bonte, Wethouder Duurzaamheid van Rotterdam, en ze kregen een gastcollege van professor duurzaamheid Jan Rotmans over systeemdenken.

Young Climathon

De projectweek duurzaamheid wordt afgesloten met de Young Climathon. De leerlingen gaan een dag lang aan de slag gaan met een duurzaamheidsvraagstuk uit hun omgeving. Op deze Young Climathon zijn er twee casussen, één van Natuurstad Rotterdam van de kinderboerderij Blijde Wei en één van textielverzamelaarsbedrijf Sympany.

Casus Natuurstad Rotterdam

De casusvraag van Natuurstad Rotterdam gaat over het circulair watergebruik van de kinderboerderij Blijde Wei. Door het veranderende klimaat komt er enorme druk te liggen op onze watertoevoer. Door steeds extremer weer, hittegolven, langdurige droogte afgewisseld met tropische buien, moeten we slimmer omgaan met ons water. Daarom vraagt kinderboerderij Blijde Wei de leerlingen om mee te denken over hoe slim om te gaan met regenwater en hoe dit circulair gebruikt kan worden op de kinderboerderij.
Bas van der Sanden (Natuurstad Rotterdam) en Arjen Grothe (Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard) ondersteunen als casushouders en waterexperts de leerlingen tijdens hun creatieve denkwerk.

still uit video met vraag Natuurstad Rotterdam
Klik om de challenge van Natuurstad Rotterdam te bekijken.

Casus Sympany

Elke jaar belandt er zo’n 165 miljoen kilo textiel bij het gewone restafval in Nederland. Dit textiel is vaak nog goed herbruikbaar maar het wordt meestal verbrand in plaats van dat het een nieuwe bestemming krijgt. Sympany, een organisatie die textiel ophaalt, sorteert en het een nieuw (fashion) doel geeft, vindt dit natuurlijk ontzettend zonde. Daarom vragen ze de leerlingen van Thorbecke om mee te denken hoe zij de bewoners van Rotterdam kunnen stimuleren om hun textiel beter te scheiden, zodat het niet zomaar bij het gewone restafval belandt.
Wouter Reedijk van Sympany ondersteunt als casushouder de leerlingen tijdens hun creatieve denkwerk.

still uit video met vraag van Sympany
Klik om de challenge van Sympany te bekijken.

Young Innovators

Young Climathons zijn onderdeel van het programma Young Innovators 2021 voor scholieren in het voortgezet onderwijs. Young Innovators wordt in Nederland uitgevoerd door Stichting Technotrend.

Het Young Innovators programma in Rotterdam wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, Fonds 21 en EIT Climate-KIC. EIT Climate-KIC is een EU-instituut voor klimaatinnovatie, dat zich richt op een versnelde overgang naar een CO2-vrije en weerbare wereld via systeemtransformatie.

  logo Hoogheemraadschap  logo Fonds 21

   logo Rotterdams Weerwoord logo EIT-CKIC en Cofunder EU

Young innovators

Neem contact op