Van onverwachte ontdekkingen tot duurzame innovaties - de vwo 4 leerlingen van het Coornhert Lyceum hebben bewezen dat creativiteit en betrokkenheid de sleutel zijn tot een circulaire kledingindustrie. In het inspirerende Slachthuis Haarlem kwamen ze samen met lokale experts om in hun eigen stad de kledingindustrie meer circulair te maken.
Na een voorbereidende lessenserie over de Circulaire Economie door ons Young Innovators team, konden de leerlingen aan de slag voor de gemeente Haarlem om nieuwe initiatieven te bedenken voor een duurzaam textielsysteem. Om het dicht bij de jongeren zelf te houden, bogen zij zich over de vraag: "Hoe zorgen we dat meer jongeren mee gaan doen aan het circulaire textielsysteem in Haarlem?".
Tijdens deze Climathon kregen de leerlingen workshops over circulaire strategieën, brainstormden en werkten hun ideeën uit onder begeleiding van o.a. ervaringsdeskundigen zoals Tom Wielart en Hein Barnhoorn van Spaarne Werkt/de Snuffelmug, en Daniëlle Schouten van Waardeer je Kleren. Ook was een medewerker Circulaire Economie van de gemeente Haarlem aanwezig om de ideeën van de leerlingen mee terug te nemen naar het stadhuis.
De pitches voor de jury aan het einde van de dag lieten de meest uiteenlopende toekomstbeelden zien. Van statiegeld op kledingstukken tot gemeenschapscentra voor kledingruil en reparatie, de leerlingen presenteerden een breed scala aan innovatieve oplossingen.
De dagwinnaars lieten zien dat je aan het totale plaatje moet denken. Een kledingcentrum waarin bewoners samen komen voor workshops, ruildagen en reparatie, en een app/platform waarop weinig gebruikte kleding, zoals maatpakken en ski-jassen, wordt aangeboden, maar ook wordt gezorgd dat deze materialen goed worden onderhouden en zo lang mogelijk meegaan.
Tom Wielart van Spaarne Werkt was erg enthousiast over de voorstellen: "Hier kunnen we zo maandag mee beginnen!" En dat is precies waar het om draait – leerlingen meenemen in hoe ze ideeën kunnen omzetten in actie. Op naar een circulaire toekomst!
Duurzaam Haarlem
Dit Young Innovators programma werd uitgevoerd als onderdeel van onze samenwerking met de Gemeente Haarlem over circulair textiel. In 2022 heeft de gemeente Haarlem de Europese Innovatieprijs van 500.000 euro gewonnen voor haar werkzaamheden in het opbouwen van innovatie-ecosystemen. Een deel van deze prijs wordt gebruikt om innovatieve onderwijsprogramma's te ontwikkelen, gericht op circulair textiel. Haarlem is koploper op het gebied van duurzame fashion. De stad heeft een groene textielroute, doet actief mee aan de Dutch Sustainable Fashion Week en heeft een duurzame-textielpodcast.
Geïnteresseerd?
Wil jij duurzaamheid bij jouw leerlingen of studenten ook op een inspirerende, activerende manier onder de aandacht krijgen? Bekijk hier het programma op de Young Innovators site of mail naar info@young-innovators.nl.
Wij kijken terug op een mooie samenwerking. Dit project is gedraaid met behulp van het nieuw ontwikkelde lesmateriaal over circulaire economie met ICEY en mede mogelijk gemaakt door Erasmusplus.