Mini-challenges mode en textiel in Dutch Sustainable Fashion Week

Ieder jaar worden op de hele wereld meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken gemaakt. Dat zijn dus gemiddeld per persoon 15 kledingstukken! Een derde daarvan wordt nooit verkocht en dus nooit gedragen. Al die kleding wordt versnipperd of verbrand.

In de wereldwijde wedloop naar de snelste productie voor de laagste prijzen heeft de mode- en kledingindustrie zich ontwikkeld tot een duizelingwekkend systeem van Fast Fashion. Goedkoop voor ons betekent eigenlijk altijd dat de mensen die de kleding maken worden uitgebuit met lage lonen en lange werkdagen in onveilige werkomstandigheden. Het maken van al die kleding veroorzaakt ook 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat willen we veranderen. De vraag is: hoe? Hoe kunnen we de mode-industrie veranderen met behoud van het plezier?

tekst mini-challenges

Hierover gaan twee mini-challenges Mode en Textiel voor leerlingen voortgezet onderwijs: In de Sympany-challenge gaan leerlingen aan de slag met de vraag hoe kleding gescheiden kan worden van huishoudelijk afval. De challenge 'toekomst van de textielketen' daagt leerlingen uit te bedenken hoe bestaande kleding en textiel permanent hergebruikt kan worden. Lees meer en bestel het lesmateriaal

De mini-challenges zijn ontleend aan Young Innovators programma, dat in het najaar van 2021 wordt aangeboden in het voortgezet onderwijs.

Praktische informatie voor docenten

Docenten kunnen deze mini-challenges doen met iedere klas of groep leerlingen van 12-18 jaar. Leerlingen hebben ongeveer 90-120 minuten nodig om de challenge te voltooien. Ze hebben een laptop of een flipover (met papier en stiften ;)) nodig. En heel veel creativiteit!

De docent kiest een van de twee challenges. Bij de ene challenge begint de docent met een presentatie, bij de andere gaan leerlingen meteen in groepjes aan de slag met een visuele tool van de Young Innovators Toolkit. Het beste team krijgt een prijs!

Het lesmateriaal kunt u bestellen door inschrijving bij Eventbrite.

Dutch Sustainable Fashion Week 2021

Meer info over de week op de website van de Dutch Sustainable Fashion Week.

De mini-challenges worden als onderdeel van het Young Innovators programma vanaf september 2021 mede mogelijk gemaakt door

logo Climate KIC  logo Fonds 2021

 

depot afvalkleding

Neem contact op