Gasvrij thuis: klimaatwijze lessen voor leerlingen van Overvechtse scholen

29 november 2021 - Bijna 100 leerlingen van Basisschool de Schakel in Utrecht Overvecht kregen de afgelopen vijf weken les over Gasvrij thuis. Deze week beginnen de leerlingen van OBO Spoorzicht met de lessenserie.

De leerlingen worden bijgespijkerd over nieuwe manieren om je huis te verwarmen en slim om te gaan met energie. Ook krijgen ze mee waarom de gemeente woningen in Overvecht en de rest van Utrecht laat overstappen op schone energie. De leerlingen ontwerpen in vijf lessen hun eigen aardgasvrije huis. Aan het eind van de lessenserie zijn ook de ouders betrokken bij het werk van de leerlingen. Wegens de coronamaatregelen konden ze van huis uit een livestream volgen van de presentaties van leerlingen. De leerlingen vertelden wat ze hadden geleerd en ze gaven de ouders energiebesparingstips. De ouders keken van achter bijna 40 computerschermen mee.

Met deze klimaatwijze lessen wil de Gemeente Utrecht ook de jongste Overvechters betrekken bij de energietransitie.

Excursie naar modelwoning

Onderdeel van de lessenserie is een bezoek aan de modelwoning Gasvrij thuis in Overvecht. De woning is losgekoppeld van het gasnet en bezoekers kunnen er nog veel meer duurzame toepassingen zien. De leerlingen kregen er een speurtochtboekje waarin ze vragen konden beantwoorden door in de woning te zoeken naar die duurzame oplossingen. Dat deden ze enthousiast en er zijn veel goede antwoorden ingevuld!

Mega veel geleerd

Na de lessen werden de lessen geëvalueerd. Daarbij mochten leerlingen vertellen wat ze van de lessen vonden. Gezegd werd dat de leerlingen vóór de lessen niet zo veel op hadden met energiebesparing, maar "door u is de klas nu om!", zei een leerling uit groep 8. Een leerling uit groep 7: "Ik vond het echt prachtig, ik heb mega veel geleerd!" Een leerling had zo goed opgelet dat hij zelfs kritisch was over de woning: "Er zit geen folie achter de radiator!" Een leerlinge in groep 7 besloot haar presentatie met "Ik wil zeggen: maak je huis duurzaam en daardoor redden we samen het klimaat!" Een moeder sloot zich daarbij aan: "Ik ben trots op jullie, die is een mooi begin voor de toekomst." Ook een docent was lovend: "De lessen hebben een geweldig concept. Vooral door het bezoek aan de modelwoning werd het concreet, waardoor ze het veel beter hebben onthouden."

speurtochtboekje gasvrij thuis leerlingen bij isolatiemodel
spelmodel stadsverwarming

 

leerlingen verbinden warmtebuizen

 

Deze lessenseries op deze scholen zijn een onderdeel van het project Gasvrij thuis, dat Stichting Technotrend uitvoert in opdracht van Gemeente Utrecht.

gasvrij thuis welkomstbord

Neem contact op