december 2022 - Op veel scholen hebben dit najaar Young Innovators hun creatieve ideeën losgelaten op de challenges die verschillende opdrachtgevers hen hebben voorgelegd.
Universiteit van Amsterdam
Midden november kwamen de leerlingen van drie scholen bijeen voor een Young Climathon op de Universiteit van Amsterdam (UvA). Leerlingen van het Griftland in Soest, het Amsterdamse Fons Vitae en de Amsterdamse Espritschool Denise werden uitgedaagd door challenges van drie casushouders.
- Afvalverwerker Renewi wilde graag ideeën voor een betere afvalscheiding in het MKB. De winnende team bedacht daarvoor een zelfscheidende prullenbak.
- Bike Kitchen is een startup die studenten wil leren hun eigen fiets te repareren. Leerlingen mochten bedenken hoe ze dat het best kunnen aanpakken. De winnaars kwamen op het idee voor een onderdelenautomaat. Met een QR-code op het kapotte onderdeel kun je het juiste vervanging vinden en vind je bovendien een video met uitleg over hoe je de reparatie moet uitvoeren.
- Modebedrijf MG Holland daagde de leerlingen uit met de challenge: hoe kunnen we onze jassen circulair ontwerpen met behoud van identiteit? Als oplossingen kwamen de ideeën voor een winkel om kledingstukken om te ruilen en een winkel waar je pas een product mag kopen als je de oude inlevert.
UNIC Utrecht
Ook half november waren de Young Innovators van UNIC Utrecht aan de beurt. Youth for Climate vroeg hen om tips om duurzaamheid op (hun) school te promoten. Veel oplossingen gingen over lessen of een vak duurzaamheid op school. De winnaars bedachten en ontwierpen een stripboek voor basisschoolleerlingen, dat ook op die scholen kan worden voorgelezen. Er wordt aan gewerkt om de strip ook echt te drukken! Een ander team bedacht de createch oplossing voor een serious game waarin de speler een ijsbeer moet redden.
Pieter Groen
Leerlingen van Pieter Groen kregen in november de challenge van ingenieursbureau Arcadis. Op het oude vliegveld van Katwijk - beroemd als locatie van Soldaat van Oranje - wordt de komende jaren een nieuwe wijk gebouwd. De leerlingen kregen de vraag om een klimaatadaptieve wijk of een energieneutraal nieuwbouwhuis te ontwerpen. Het winnende leerlingenteam stelde voor om de hele wijk autovrij te maken en een ondergronds distributiesysteem met loopbanden aan te leggen zodat bewoners geen auto meer nodig hebben voor de boodschappen. Een opvallend ander idee was om een watertoren te bouwen die regenwater opvangt en door een waterkrachtcentrale laat lopen om elektriciteit op te wekken.
De vele innovatieve en creatieve oplossingen geven goede hoop dat deze generatie leerlingen de toekomst daadwerkelijk duurzamer kan maken!
Young Innovators wordt mede mogelijk gemaakt door