5-11 oktober: Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW)

De week van 5 tot 11 oktober 2023 is uitgeroepen tot Dutch Sustainable Fashion Week.

Ieder jaar worden op de hele wereld meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken gemaakt. Dat zijn dus gemiddeld per persoon 15 kledingstukken! Een derde daarvan wordt nooit verkocht en dus nooit gedragen. Al die kleding wordt versnipperd of verbrand.

In de wereldwijde wedloop naar de snelste productie voor de laagste prijzen heeft de mode- en kledingindustrie zich ontwikkeld tot een duizelingwekkend systeem van Fast Fashion. Goedkoop voor ons betekent eigenlijk altijd dat de mensen die de kleding maken worden uitgebuit met lage lonen en lange werkdagen in onveilige werkomstandigheden. Het maken van al die kleding veroorzaakt ook 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat willen we veranderen.

Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) willen de organisatoren duurzame ontwikkelingen onder de aandacht brengen van modeminnend Nederland. Via diverse mediakanalen en evenementen leggen ze contact met de samenleving om te inspireren en stimuleren tot directe actie ten gunste van een groenere, schonere en eerlijkere mode-industrie. Ze werken samen met een groot aantal individuen, organisaties, overheden, scholen, bedrijven, merken en instellingen om een brede doelgroep aan te spreken en te kunnen bereiken.

Swap Party

Om leerlingen en studenten kennis te laten maken met duurzame alternatieven voor het kopen van kleding, nodigt de coöperatie Leren voor Morgen basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen uit om mee te doen aan de landelijke Swap-Don’t shop school event.

Vaak hebben leerlingen/studenten allemaal thuis nog kledingstukken liggen, waar ze zijn uitgegroeid of die ze niet meer zo leuk vinden maar die wel nog goed genoeg zijn om te dragen. Als ouder of student ben je snel geneigd weer nieuwe kleding te kopen. Hoe tof is het dan om juist deze oude, nog goede, kleding in te leveren en dan weer nieuwe kleding ervoor terug te krijgen? Dit kan via een kledingruil.

Lees hier hoe je zo'n event organiseert.

Nascholingsaanbod

Docenten die behoefte hebben aan inhoudelijke en/of didactische ondersteuning, kunnen terecht bij Stichting Technotrend. Samen met Teachers for Climate en de Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs (NADO) masterclasses verzorgen we nascholingsaanbod voor Primair Onderwijs, VMBO, HAVO-VWO en MBO.

Meer weten?

Lees meer op de website van de Dutch Sustainable Fashion Week.

header DFSW

Neem contact op