5 oktober 2022 - Zo'n 80 vwo-3-leerlingen van het Utrechtse St-Gregorius College hebben op Fort Ruigenhoek (bij Utrecht) de eerste Young Climathon van dit schooljaar gedaan. En wat voor een! We zijn nog met z'n allen aan het nagenieten van deze dag.
Om kwart voor tien stroomden de leerlingen binnen. Nadat de casushouders (opdrachtgevers) van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) zich hebben voorgesteld, zijn de de leerlingen aan het werk gezet over systeemdenken, houden ze brainstormsessies en speelden ze mee in het Klimaatcasino. Dat is een bijzondere 'serious game' waarin de groepjes leerlingen aan de speeltafel werden getest wat ze weten over klimaat en water. Klimaatcroupier Frank vuurde een heleboel multiple-choicevragen op hen af. Daarna is het tijd om oplossingen te bedenken voor de voorgelegde casussen. Zestien groepen leerlingen kwamen ieder met mooie oplossingen voor HDSR om de vraagstukken/casussen aan te pakken.
Goede waterkwaliteit is belangrijk zodat we nu en in de toekomst kunnen blijven recreëren. Door stijgende temperaturen en vervuiling door onder andere menselijk gedrag gaat helaas onze waterkwaliteit steeds verder achteruit. Hun oplossingen liepen uiteen van een algeneter-robot tot stripstickers die ervoor zorgen dat buurtbewoners bewuster met hun zwemwater omgaan.
De beste oplossing op de uitdaging 'Hoe kunnen we burgers meer betrekken bij klimaatadaptatie?' was een app waarin klusjes staan die je voor een beloning kan doen. Dit idee vraagt nog wat meer uitwerking, maar daar zijn de leerlingen nog niet aan toegekomen....
Ook hebben de leerlingen vele verschillende oplossingen voor een goed hitteplan tegen de toenemende hittegolven aangeleverd. Eén ervan stond wel met kop en schouders boven de rest. Deze groep heeft het idee geopperd om een meerdaags hitte-festival te organiseren voor de ouderen en kwetsbare personen van onze samenleving. Het idee is dat, bij het aanbreken van een hittegolf, er een bebost festivalterrein gereed wordt gemaakt voor een aantal dagen aan activiteiten voor degene die het hardst geraakt worden door de hittegolf. In de dagen voor de hittegolf krijgt deze doelgroep een uitnodiging. De organisatie zal pendelbusjes inzetten om iedereen naar de locatie te vervoeren. Gedurende het festival/kamp zullen er meerdere (leerzame) activiteiten over watergebruik en verkoeling worden gedaan en er zal zeker genoeg ruimte zijn voor vrije tijd. Om het festival te betalen worden verscheidende loterijen gevraagd/gehouden, die hun steentje vast en zeker willen bijdragen.
De leerlingen hebben hun oplossingen vastgelegd door er een filmpje over te maken.
Uiteindelijk zijn drie groepjes met de prijs naar huis gegaan. Een van de winnaars heeft na een dag hard werken een toffe commercial gemaakt met daarin een idee voor een app. Met de App kun je afval van verpakkingen scannen, terugbrengen naar de winkel waar je er geld voor krijgt zodat het niet in het water belandt. Ze richten de commercial vooral op hun eigen leeftijdsgroep jongeren. Ze vinden het een mooie manier om een extra centje te verdienen naast je zakgeld.
Zondag 9 oktober mogen de winnaars hun concept presenteren bij het eindfestival van de viering van 900-jaar waterbeheer van HDSR.
900 jaar georganiseerd waterbeheer
Het doel van dit evenement is om leerlingen waterbewust te maken. HDSR viert dit jaar het 900-jarig bestaan van het georganiseerde waterbeheer in het gebied rond de Kromme Rijn. Onder het motto ‘Waterbewust leven maakt het verschil!’ organiseert het hoogheemraadschap het hele jaar activiteiten.
In 1122 - dit jaar 900 jaar geleden - werd de Kromme Rijn bij Dorestad (het huidige Wijk bij Duurstede) werd afgedamd. Hiermee begon het georganiseerde waterbeheer in het gebied rond de Kromme Rijn.
Meer informatie over de activiteiten van HDSR in dit feestjaar.
Het Klimaatfort werd mogelijk gemaakt door