3 november: Young Climathon op UniC Utrecht succes!

De tweede #YoungClimathon in 2020 bruiste van een fantastische energie. 178 leerlingen van middelbare school UniC stortten zich op klimaatuitdagingen van drie Utrechtse duurzame ondernemers. De winnende teams bedachten superoplossingen, waar de vragers heel blij mee zijn. Op 3 november gingen de leerlingen in 35 teams aan de slag met de challenges. In Utrecht legden Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Fungi Factory en Recycling Netwerk de leerlingen hun klimaatvragen voor.

Bekijk de challenges (YouTube)

Het centrale thema was ‘Citizen Science’, ook wel burgerwetenschap genoemd. Dit is onderzoek dat geheel of gedeeltelijk door burgers of niet-professionele wetenschappers wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld in het meten van waterkwaliteit, of het melden van waarnemingen van dieren. Dit thema bleek deze vierdeklassers erg aan te spreken. Het sluit bovendien goed aan bij de klimaatagenda’s van de Gemeente Utrecht, Utrecht Natuurlijk en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Fungi Factory

De jury vond de oplossing van het team van Marleen, Anthe, Tyka, Frederique en Adrienne voor het probleem van Fungi Factory het best. Fungi Factory is een circulair bedrijf dat oesterzwammen kweekt op koffiedik. Het probleem is: na het kweken van de zwammen is er koffiedik-substraat over. Het winnende team heeft een geniaal idee ontwikkeld: gratis koffiedik-substraat weg geven aan mensen die houden van tuinieren. Zij kunnen testen welke planten op het substraat reageren en voor welke groente en fruit het koffiedik-substraat het nuttigst kan zijn. In toekomst zou het substraat via tuincentra verkocht kunnen worden, wanneer de testen zijn afgerond en de data is geanalyseerd. Met dit citizen science project kan Fungi Factory haar restroom waarde geven en meer bekendheid krijgen onder de Utrechtse inwoners. De vraag was ingestuurd door Ilse Draaisma, namens Fungi Factory.

Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden

Het team van Roos, Jinte, David, Zena, Fleur en Senna won de challenge van het Utrechtse waterschap. Ze bedachten de Plant Together App, als oplossing voor de vraag: hoe kunnen we bewoners stimuleren om zelf aan de slag te gaan met aanpassingen aan het klimaat? De app is een 'minder social app' om ouderen te verbinden met jongeren en gezamenlijk tuintjes in Utrecht te vergroenen. Stel dat elke bewoner van de stad Utrecht 5 m2 groen aanlegt, dan hebben we een natuurgebied ter grootte van de Veluwe... De vraag was ingestuurd door Tom Overgaauw namens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Recycling Netwerk

Het derde bedrijf, Recycling Netwerk, zet zich in tegen plastic vervuiling. Inge Luyten had als challenge voor de leerlingen: hoe kan je voorkomen dat microplastics uit cosmetica en kleding in de natuur belanden? Het winnende team heeft een idee ontwikkeld voor scherpere regels vanuit de overheid om microplastics te verbieden. De eerste stap hierin is om een plastic-free keurmerk te ontwikkelen, waarmee consumenten beter kunnen kiezen voor plasticvrije producten. Want wie weet er nu dat er in veel tandpasta’s en scrubs plastics verwerkt zijn?

Hartelijk dank aan Climate-KIC, Utrecht Natuurlijk, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, K.F. Heinfonds enPrins Bernhard Cultuurfonds voor de ondersteuning en Madelon Gijzel, Anouschka Kövy, Ivy Blank, Annemijn Lamerigts en Janis D. voor de coaching en begeleiding!

Dit project is een onderdeel van het Young Innovators Programma dat wordt uitgevoerd door Stichting Technotrend.

logo Utrecht Natuurlijk  logo Stichtse Rijnlanden 

logo Cultuurfonds  logo KFHeinfonds   logo EIG Climate-KIC

 

winnaars Young Climathon UniC 2020

Neem contact op