154 leerlingen werkten aan Warmtetransitie in Young Climathon Zeist

logo EIT Climate-KIC en EU

Op 17 november 2020 stond Warmtetransitie centraal bij de Young Climathon in Zeist. 154 leerlingen van het Christelijk Lyceum Zeist werkten in 46 teams aan de klimaatuitdagingen die duurzame bedrijven in Zeist hadden gesteld. Ze kwamen soms met verbluffende oplossingen en supercreatieve presentaties.

De centrale vragen over de warmtetransitie op deze dag waren: hoe houd je rekening met verschillende belangen in de stad, hoe neem je ‘moeilijke’ huizen mee in de warmtetransitie en hoe betrek je bewoners hierbij? Daarnaast was er nog een challenge over het tegengaan van (micro)plastics in het milieu.

De Young Climathon sluit nauw aan bij de actualiteit. Net als veel gemeenten is ook gemeente Zeist bezig met de warmtetransitie. De gemeente heeft daarom de organisatie van de Young Climathon intensief ondersteund. De gemeente is bijzonder geïnteresseerd in de inbreng van jongeren bij de warmtetransitie. Dat past in het actuele beleid. Op 24 november 2020 heeft de gemeente Zeist de routekaart naar een aardgasvrije toekomst ter inspraak voorgelegd aan inwoners van de gemeente. (Bron: RTV Utrecht)

Burgers betrekken

De Gemeente Zeist legde aan de leerlingen de vraag voor hoe zij denken dat de gemeente kan bijdragen aan de warmtetransitie en hoe zij hierbij het best burgers kan betrekken. Het winnende team bedacht groene daken en houtbouw zodat nieuwe woningen beter warmte isoleren en tegelijk CO2 opslaan. Om burgers te betrekken, vonden ze gratis of goedkope duurzame diensten de beste oplossing, zoals gratis oplaadpunten voor elektrische auto's en fietsen. 

Lyceumkwartier

De Warmte Transitie Makers vroegen de leerlingen wat zij de beste maatregelen vinden om de (oude) huizen in Lyceumkwartier mee te nemen in de warmtetransitie en hoe ze denken dat de bewoners hierin kunnen worden meegenomen. De jury koos de oplossing van het team dat een hybride warmtesysteem voorstelde voor alle woningen. Deze warmtesystemen moeten duurzame energie krijgen van groen gas en een windmolen die gezamenlijk door wijkbewoners wordt geleast.

Microplastic in kleding en cosmetica

De derde vraag kwam van Recycling Netwerk (Utrecht) en ging over de lastige kwestie om het gebruik van plastic in verpakking en producten te verminderen. Veel teams kozen voor deze uitdaging en presenteerden hun oplossing in een video. Aan het eind van de dag had de jury 33 video's (van een minuut of 3 per stuk) te beoordelen.

Het winnende all female team bedacht dat plastic belast moet worden. Dat plan willen ze aan de overheid en aan iedereen wel gaan uitleggen, zodat meer mensen zich bewust worden van het probleem. Door de hogere kosten verwachten ze dat mensen minder plastic gaan kopen. In een rap leggen ze uit waarom.

Young Climathon

Een Young Climathon is een soort 'snelkookpan' waarin leerlingenteams binnen een dag in hoog tempo klimaatuitdagingen van bedrijven oplossen. Ze pitchen hun oplossingen aan een jury.

Young Climathons vormen het tweede deel van Young Innovators 2020. Dit is een programma van EIT Climate-KIC. Lees meer over de internationale Young Climathons.

logo gemeente zeistDeze Young Climathon werd ondersteund door Gemeente Zeist en was mede mogelijk dankzij steun van het K.F. Heinfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

logo K.F. Heinfonds                         logo Cultuurfonds

steenwol dakisolatie

Neem contact op