april 2025 - Bovenbouwleerlingen van twee basisscholen in Woudenberg hebben project Woudenberg van de Toekomst feestelijk afgerond. Op 11 april deden de leerlingen van de Griftschool dat samen met wethouders Daphne Boeve-de Kruif en Rik Dekker en kinderburgemeester Eva Hoffman. Alle ouders mochten daarna de tentoongestelde toekomstbeelden ook komen bewonderen. Ze waren erg onder de indruk van de prestaties van hun kinderen!
De scholen hebben dit onderwerp groots aangepakt. Wekenlang zijn de leerlingen met het onderwerp toekomst bezig geweest met allerlei opdrachten en werkvormen. Uiteindelijk mochten ze hun ideeën concreet vormgeven. De bovenbouwleerlingen door van pallets en resthout op het schoolplein huizen van de toekomst te bouwen, terwijl de onderbouwleerlingen hetzelfde deden met dik karton in de lokalen en gangen binnen. Alle lokalen stonden vol met alle ideeën, maquette en teksten.
Wethouder Boeve had veel belangstelling voor wat de kinderen hadden geleerd. 'Dat bouwen heel moeilijk is', 'hoe je een elektrische bel kunt maken', 'waarom je zuinig met gas moet zijn', waren een paar van de antwoorden. Het was duidelijk een leerzaam project geweest. De wethouders en de kinderburgemeester werden daarna rondgeleid langs alle projecten. Op het schoolplein troffen ze de meest fantasierijke en kleurige huizen van de toekomst aan. In alle klaslokalen waren de toekomstbeelden zichtbaar gemaakt in teksten of vormgegeven in maquettes en modellen.
Deelproject Stichting Technotrend
Stichting Technotrend heeft binnen het grote evenement een eigen deelproject Woudenberg van de Toekomst verzorgd voor de groepen 6, 7 en 8. Ook de maquettes die hierin zijn gemaakt, stonden tentoongesteld (foto rechts). Leerlingen van groep 7 hebben in ons project woningen ontworpen met een waterglijbaan met regenwater dat bovenop het dak wordt verzameld en gefilterd. Ook hebben ze een gamehuis en trampolinepark gemaakt voor vrije tijd vermaak. Volledig voorzien van zonne-energie! Daarnaast zijn de muren van de school volledig bedekt met bloemen en hebben ze in de natuur een hele onderwereld ontworpen voor de dieren en insecten. Andere leuke ideeën: de wijk van groep 6 heeft een teleporter, en een buitenschool. Alle lessen worden dus gegeven in de natuur!
Ons project had een paar doelen: kinderen te betrekken bij de energietransitie, ze te leren over energiebesparing en actieve hoop voor een duurzamere toekomst te creëren, in tijden dat klimaatverandering als best spannend wordt ervaren. In de lessen wilden we de kinderen helpen om te ontdekken wat zij belangrijk vinden voor de toekomst. Tijdens vijf lessen ontwierpen leerlingen hun toekomstige Woudenberg, waarbij ze zich speciaal richtten op de overgang naar duurzame energie en energiebesparing.
Creatieve resultaten
Andere opdrachten en projecten hebben ook veel creativiteit en zichtbaar plezier bij de leerlingen opgeroepen. Leerlingenteams - bestaande uit zo'n 5 leerlingen - bedachten toekomstbeelden zoals 'een kasteel met zonnepanelen', 'in onze wijk voedselbronnen tot iedereen vol zit', 'meer groen'.
Leerlingen in groep 5 beschreven als hun ideale toekomsthuis: "mooie schilderijen, een bubbelbad, warme wcbril, sauna op het dak, palmbomen, aquarium in de muur en een kauwgomballenautomaat".
Een bijzonder innovatief team (groep 8) had zelfs een satelliet bedacht - en een model gebouwd - die met sensoren bosbranden zou kunnen signaleren. Hiermee hebben ze de al regionale voorronde van de landelijke competitie 'Ruimtemissie aarde' gewonnen, vertelden ze trots. In mei mogen ze deelnemen aan de landelijke finale!
Op 15 april sluiten ook de leerlingen van De Wartburg dit project af.
De bouwsels en modellen zullen vanaf 16 april een tijdje voor publiek worden tentoongesteld in het Woudenbergse Cultuurhuis.
Lokale media besteedden al aandacht aan dit ambitieuze project: De Woudenberger, de lokale Omroep 1 (6 maart 2025): Project Woudenberg van de Toekomst voor basisscholen van start en Regio Online (18 maart 2025): Woudenberg van de Toekomst.
