Op vrijdag 11 april 2025 vindt de tweede editie van de Conferentie over Duurzaamheidsdidactiek plaats!
Tijdens deze conferentie gaan deelnemers samen actief aan de slag voor een hoopvolle toekomst. Samen met je leerlingen of mbo-studenten kun je er een bijdrage aan leveren. Hoe doe je dat als vakdocent en hoe doe je dat vakoverstijgend? En hoe ga je als docent om met verschillen tussen leerlingen? Dat staat centraal.
Drie presentaties met Stichting Technotrend
Stichting Technotrend levert een bijdrage aan drie presentaties:
1. The Work that Reconnects
Peter Luijten (Leren voor Morgen) en Patrick van der Hofstad (Stichting Technotrend) bieden een kennismaking - door ervaring - met The Work that Reconnects. Een praktische invulling van didactiek van de hoop, gericht op de sociaal-emotionele en zingeving dimensies van de duurzaamheidstransitie. Het werk is ontwikkeld door Joanna Macy en kent duizenden beoefenaren van over de hele wereld.
2. Didactiek van de Hoop
Informatie over klimaatverandering die leerlingen krijgen op school en via de media leidt vaak tot sombere gevoelens over de toekomst. Veel jongeren ervaren klimaatstress. Met de ‘Didactiek van de Hoop’ proberen we gevoelens van angst en uitzichtloosheid te doorbreken. Met verschillende werkvormen willen we leerlingen het gevoel geven dat een betere wereld mogelijk is, en dat zij daarin een rol kunnen spelen. Futuring technieken, zoals het verbeelden van verschillende toekomsten, spelen een grote rol in de werkvormen. Maar niet alleen de leerlingen die zich zorgen maken, hebben recht op hoop. Ook leerlingen voor wie de toekomst ongrijpbaar is of die onverschillig zijn, zouden moeten leren nadenken over wenselijke toekomsten, en hoe we die kunnen bereiken. In deze workshop beschouwen we de didactische principes van de Didactiek van de Hoop, en de ervaringen van docenten en leerlingen met deze werkvormen in de praktijk. Ook nemen we twee hoopvolle werkvormen door: “Het Museum van de Toekomst” en “Dagboek van de Toekomst”.
3. Didactic Bricks
In dit project ontwikkelen internationale partners 'didactische bouwstenen' (Didactic Bricks) voor leraren die Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling implementeren. De bouwstenen beogen je te gaan helpen eenvoudig lessen en interdisciplinaire projecten te creëren en aan te bieden, die gericht zijn op duurzame ontwikkeling. In de workshop gaan we hieraan actief en concreet werken, dus: handen uit de mouwen aan de slag met je creatieve ideeën!
Deze conferentie is bedoeld voor alle docenten in de bovenbouw basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs en anderen die interesse hebben in lessen voor een hoopvolle toekomst.
Locatie
Hogeschool Utrecht
Belangstelling?
