Techcarrousel Energietransitie Amsterdam

beeld techcarrousel energietransitie

De duurzaamheidssector is een enorm belangrijke en groeiende sector voor de stad Amsterdam. Het is belangrijk dat leerlingen inzicht krijgen in de beroepsmogelijkheden die deze beroepssector hen in de toekomst gaat bieden. De carrousel geeft leerlingen inzicht in het grote thema Energietransitie en de wijze waarop hij/zij zelf een rol kan spelen in het verduurzamen van Amsterdam.
Met dit lesprogramma krijgen VMBO-2 leerlingen inzicht in

  • welke kant zij op kunnen met techniekopleidingen in de toekomst,
  • welke banen er voor hen mogelijk in het verschiet liggen binnen de duurzaamheidssector in Amsterdam en
  • waar hun kwaliteiten liggen op dit gebied.

De leerlingen krijgen zes lessen op hun school. De lessen worden gegeven - als het kan binnen de covid-regels - in de maand mei 2021. Daarnaast zijn er drie verschillende excursies die de energietransitie belichten vanuit de werkvelden Bouw, Installatie en Mobiliteit.

TechCampus

Deze lessenreeks, de excursies en praktijkopdrachten worden verzorgd door TechCampus Amsterdam. Dit is een samenwerkingsverband van scholen, bedrijven en de gemeente. Het doel van de samenwerking is om meer jongeren te laten kennismaken met techniek en technologie en de goede baankansen voor technische vakmensen in de duurzame techniek.

In het vmbo en het mbo kiezen heel veel jongeren voor administratieve richtingen en beroepen terwijl er juist in de techniek zo veel interessante en uitdagende banen zijn en steeds meer banen bijkomen.  Volgend schooljaar zal TechCampus Amsterdam een tweede LOB-programma aanbieden dat inzoomt op digitalisering. Hierdoor verandert het karakter van veel technische beroepen, een ontwikkeling bovendien die deze sector ook aantrekkelijker voor meisjes zal maken.

TechCampus Amsterdam wil elk kind in Amsterdam interessante ervaringen met de toepassing en rol van techniek en technologie bieden. Deze ambitie moet de komende jaren leiden tot veel meer jongeren die in het vmbo voor een techniekprofiel kiezen. Er is hiervoor zelfs een compleet nieuwe Techschool in aanbouw, die in 2023 in Amsterdam – Noord zal starten. Deze vmbo-school krijgt een heel nieuw onderwijsconcept en een leeromgeving waarin kinderen opgeleid worden in de nieuwste techniek en technologie.

Het programma dat nu start voor leerlingen uit 2-vmbo is een voorbode van dat nieuwe leren en onderdeel van het vak Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Daaronder vallen alle begeleidingsactiviteiten waarmee de school jongeren tijdens hun middelbare opleiding ondersteunt in de oriëntatie op beroepen en vervolgopleidingen. Het programma is mede door Stichting Technotrend ontwikkeld op de uitgangspunten van onderzoekend leren, in de school maar ook buiten de school, real life cases, praktisch aan de slag en betrokkenheid van de ouders bij de reflectie over de talenten van de leerlingen en de banen van de toekomst.

Techcarrousel Energietransitie is een project in samenwerking met

  logo STO  logo techcampus

zonnebloemen met zonnepanelen

Neem contact op