Projectweek Duurzame Voedseltransitie op Comenius College

Leerlingen van het Comenius College gaan van 3 - 11 juli 2025 bezig in de Projectweek Duurzame Voedseltransitie. Tijdens de projectweek leren de leerlingen van 3 MAVO, HAVO en VWO op een onderzoekende, hoopvolle manier over de voedseltransitie. 

De leerlingen werken in groepjes aan een uitdaging van Jong Leren Eten. Ze krijgen de opdracht om een concept voor een nieuwe eetcultuur op school te bedenken en een bijpassend gerecht te maken. Op de afsluitende markt op vrijdag 11 juli is het gerecht te proeven voor leerlingen van andere leerjaren en worden de concepten voor de nieuwe eetcultuur gepresenteerd.

We geven in de loop van de week op 3 dagen gastlessen. Samen met de lessen van de eigen docenten van het Comenius College leren de leerlingen van alles over de voedseltransitie. We bieden de leerstof aan in verschillende werkvormen zoals een buitenopdracht waarin leerlingen de lokale voedselomgeving onderzoeken, een quiz over de impact van ons voedselsysteem en een onderzoek naar de eetcultuur op school.

De leerlingen gaan daarnaast op bezoek bij de Weidetuin, een lokaal initiatief dat groente verbouwt met community supported agriculture. Onder begeleiding van Erjan en Jacolien van der Linde en de eigen docenten gaan de leerlingen de weidetuin ontdekken en oogsten ze hun eigen groenten en kruiden voor hun duurzame, gezonde gerecht voor de markt op vrijdag. 

Marja Pronk van Jong Leren Eten komt langs om de groepjes en hun gerechten te beoordelen. Ook de leerlingen van leerjaren 1 en 2 mogen hun stem uitbrengen over het gerecht.

Docententraining

Voorafgaand aan de projectweek trainen we op het Comenius College Nieuwerkerk aan den IJssel op 26 juni 2025 docenten die de lessen in de projectweek gaan geven. De docenten maken kennis met ons lesmateriaal, waarbij we hen instrueren over hoe ze het lesmateriaal kunnen inzetten. 

Partner

Jong Leren Eten is een samenwerkingsprogramma van de Rijksoverheid, kinderopvang, scholen, lokale overheden en maatschappelijke organisaties. Het doel ervan is om kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.

logo Comenius

 

 

 

 

 

Dit programma geeft uitvoering aan het thema Voedseltransitie. 
 

dia Voedseltransitie Comenius juli 2025

Neem contact op