Munnikenheidecollege aan de slag met zwerfafval!

Op 8 en 10 oktober 2018 hebben tweedeklas VMBO leerlingen in Etten-Leur (8 klassen) en Rucphen (5 klassen) workshops gevolgd over zwerfafval, plastic soep en de circulaire economie. In totaal hebben hier zo’n 325 leerlingen deelgenomen. In Rucphen deden circa 130 leerlingen mee.

Programma

Na een korte introductie les waarbij de leerlingen kennis maken met de problematiek rondom zwerfafval, gaan de leerlingen aan de slag t om te achterhalen wat zwerfafval in hun directe omgeving voor problemen oplevert en wat de waarde is van afval als grondstof voor nieuwe producten. Via het principe “leren door doen” wordt positieve wijze bewustzijn bij de leerlingen gecreëerd. Iedere klas is 4 lesuren aan de slag geweest, met  daarin de volgende onderdelen:
    • Huiswerkopdracht zwerfafvalscan van eigen straat: Ter voorbereiding op de workshops hebben de leerlingen een huiswerkopdracht gekregen, waarbij met foto’s en/of filmpjes zwerfafval in de eigen omgeving in kaart hebben gebracht en hun oplossingen daarbij hebben gegeven.  
    • Interactieve kennisles over zwerfafvalproblematiek, plastic soep en lokale oplossingen
    • Praktijkles mode maken van afval: het vervaardigen van kleding uit plastic dat de leerlingen meegenomen hebben naar school.
    • Presentatieles: On the catwalk: Aansluitend presenteerden de leerlingen hun gemaakte mode gedurende de trashion show op de catwalk in de klas.

Buurtonderzoek

plastic flessen

Neem contact op