Waste Away Challenge Dendron College

De finale heeft plaatsgevonden in de Raadzaal van de gemeente. Een aantal van de ouders van de leerlingen was tevens aanwezig bij de finale. De kwaliteit van de presentaties was hoog. Wel waren er wat technische problemen die de presentaties enigszins hebben beïnvloed. De enorm, creatieve filmpjes konden helaas niet direct afgespeeld worden. Dat is opgelost door ze later op de ipad te laten zien aan de jury en de ouders. Verder was er natuurlijk het probleem van het geluid, wat bijzonder genoeg werd opgelost door een getalenteerde 1ste jaars.

In totaal zijn drie prijzen uitgereikt op het Dendron College. Het betrof 1) de juryprijs voor het idee, dat in de ogen van de jury de meeste kans van slagen heeft, 2) de prototype prijs voor het groepje met het meest uitgewerkte prototype en 3) de publieksprijs, het groepje dat vanuit de leerlingen zelf als best beoordeeld werd. De winnaar van iedere categorie betrof een ander idee, hieronder winnende ideeën op een rij:

1. de juryprijs
In de ogen van de jury was het idee van For World het meest complete initiatief van het Dendron College. De leerlingen hebben een inzamelsysteem bedacht voor elektronische apparaten. Op zich geen revolutionair idee, maar met name de uitwerking en het business plan van de leerlingen heeft indruk gemaakt op de jury. Er is nagedacht over de technische specificaties van de machine (o.a. het werken met bepaalde sensoren) en sponsoren om de machine ook daadwerkelijk te gaan produceren. Er is duidelijk rekening gehouden met de doelgroep en er is zelfs een toekomstvisie voor het bedrijf geformuleerd.

2. de prototype prijs
De jury heeft de prototype prijs uitgereikt aan Greenconins. De leerlingen hebben een apparaat ontwikkeld waar afval ingeleverd kan worden. Als beloning krijg je een muntje voor een winkelwagen of een kinderspeeltje. Hierbij kunnen 4 soorten afval ingeleverd worden. Per 1,3 kg levert het iets op. Hierbij is nagedacht over het plaatsen van een sensor tegen vervuiling, ze hebben interviews gehouden en hebben dit verwerkt in het prototype. Wat de jury met name aansprak was niet alleen de kwaliteit van het prototype, maar met name ook de mate van bewustwording die hierin verwerkt was. Per fractie staat op het apparaat aangegeven wat de afbraaktijd is van de specifieke stroom. Hierbij wordt ingezet op het afval dat vrij kan komen in de buitenruimte, waarbij zwerfafval actief tegengegaan wordt.

3. de publieksprijs
De publieksprijs is in het kader van deze Challenge omgedoopt tot een marketingprijs. Het initiatief van de leerlingen van de onderneming Just-resell.nl hebben dit zelf afgedwongen met hun goed doordachte plan. Het initiatief is gebaseerd op marktplaats. Recycle producten kunnen hier worden verkocht. Dit hebben ze bedacht omdat mensen zich toch voornamelijk laten leiden door financiële overwegingen. Via dit medium kan men dat ook doen voor afvalproducten. De groep blijft hierin de beheerder, ondersteund door de gemeente. De leerlingen hebben indruk gemaakt met een erg mooi uitgewerkte website en een mooi promotiefilmpje. De groep was erg ondernemend en hebben een zeer goed doordacht marketingplan.

logo WAC

Neem contact op