Frank Goethals

Projectmedewerker HAVO/VWO

Duurzaamheid is voor mij een intrigerend vraagstuk – het gaat naast natuurwetenschappen ook over economie, geschiedenis, over technologie, psychologie en over filosofie. Door dit onderwerp op zo’n brede manier en op energieke wijze aan te vliegen met docenten en jongeren, hoop ik dat er een generatie opstaat die het anders wil en durft te gaan doen.

Ik ben een optimist en zie in mijn rol als ontwerper overal kansen. Zo was ik tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen ook ‘patiënt’ bij de dermatologie. Ik zag daar een probleem in het controleren van moedervlekken door patiënten zelf. Ik ging op onderzoek uit onder de artsen en  patiënten, bedacht een oplossing en ging het samen met een dermatoloog middels prototypes testen met patiënten. Het bracht iets heel nieuws voort wat voor zowel arts als patiënt veel waarde bood en resulteerde in een patent.

Het project bevestigde mijn grote interesse voor maatschappelijke vraagstukken. Eén liefde daarbinnen is de zorg, waarmee ik me sinds mijn masterstudie afgelopen 10 jaar geleden veel mee bezig heb gehouden. Maar mijn interesse is breder en daartoe richtte ik in 2018 Studio Tegenwind op - zo kon ik naast de zorg aan de slag met eigen projecten op het gebied van o.a. de digitale samenleving en de sociale cohesie in stedelijke wijken. Ik bouwde een installatie voor een wetenschapsfestival die deelnemers op een prikkelende manier liet ervaren hoe privacy en het profileren op basis van data in het echt voelt. En startte met twee stadsgenoten een sociaal wijkproject waarin we de verschillende ‘bubbels’ aanwezig in de diverse stadswijk meer mét elkaar willen laten leven, in plaats van náást elkaar.

Ik ben een echte designthinker die zich thuis voelt in het interviewen, doen van observatiestudie, werksessies, simulatie met prototypes etcetera. Ik geniet van het creatieve stuk van het samen ontwikkelen van concepten, testen en oplossen van problemen.

Sinds zomer 2021, na steeds meer lezen en verdiepen in het onderwerp, heb ik besloten me 100% te gaan richten op het onderwerp duurzaamheid. Ik ben er verliefd op geworden én maak me tegelijk ongerust over het punt waar we op zijn beland en wat we als mensheid kiezen. Ik wil helpen zodat we de goede afslag kiezen.

Frank Goethals

Neem contact op