Van 3 t/m 11 juli 2025 vond de Projectweek Duurzame Voedseltransitie plaats op het Comenius College in Rotterdam. Leerlingen van de 3e klassen MAVO, HAVO en VWO kregen les van gastdocenten en hun eigen docenten over het voedselsysteem en lokale voedselinitiatieven. Door de mix van onderzoek, doen en creativiteit ging het thema écht voor hen leven. Met deze nieuwe inzichten gingen leerlingen aan de slag met de vraag: hoe ziet een vernieuwende en duurzame eetcultuur op school eruit?
Verrassende concepten
![]() | ![]() |
Het oogsten van groenten en fruit bij de Weidetuin was voor veel leerlingen een bijzondere ervaring. Voor velen was het een eerste ontmoeting met waar ons voedsel vandaan komt en hoe het groeit. De impact hiervan? Een paar leerlingen wilden meteen weten hoe je oogstgenoot wordt bij de Weidetuin! Een docent is het al! Samen kijken ze nu of er vaker bezoekjes kunnen komen met scholieren.
Om de oogst van deze de week te vieren, was er een afsluitende markt op school waar de leerlingen hun gerechten voor een nieuwe eetcultuur presenteerden. Ze kwamen met verrassende concepten naar voren, zoals De Lunchronde waarbij op vrijdag een klas voor de hele school kookt met groente uit de Weidetuin. Of het voorstel om op woensdag samen te lunchen, met ieder een hapje voor twee. Een andere groep stelde voor het pauzerooster aan te passen om samen te kunnen eten en verbinden.
De jury van Jong Leren Eten was onder de indruk van wat er is neergezet, zowel qua smaak als concept.
Voor een volgende editie willen we nog meer praktische opdrachten opnemen en mogelijk werken met een concrete opdrachtgever zoals de Weidetuin of een ander lokaal initiatief. De verbinding die hier is ontstaan smaakt in ieder geval naar meer!
