23 juni: Leerlingen Spaarne College Haarlem hebben innovatieve ideeën voor duurzaam Haarlem

23 juni 2022: Een duurzame partyhelikopter voor evenementen als Bevrijdingspop, een zonnetafel om je laptop of mobiel op te laden en solar e-bikes. 145 vmbo-leerlingen van het Spaarne College presenteerden donderdag 23 juni hun ideeën en prototypen voor een duurzaam Haarlem. Het winnende idee was de Baddie Z-step: een duurzame gezinsstep als alternatief voor de vele scooters in de stad.

Lees het originele artikel op de website van de Gemeente Haarlem.

De leerlingen van het Spaarne College werkten in mei en juni zes weken aan het project ‘TechCarrousel-Duurzaam Haarlem’. Ze volgden les in natuurkunde en kregen inzicht in welke banen en mbo-opleidingen er zijn in de energietransitie. Er is de komende jaren grote behoefte aan technisch personeel, zoals monteurs en installateurs. De komende jaren zijn ze nodig om duizenden gebouwen te isoleren, zonneweides te bouwen en nieuwe installaties te plaatsen.

Energiedetectives in huis en op school

De leerlingen kregen tijdens de natuurkundeles verschillende opdrachten en lessen rond het thema energietransitie. Ze gingen als energiedetectives aan de slag om te kijken waar thuis en op school energie bespaard kan worden. Eén van de lessen ging over woningisolatie, waarbij werd onderzocht hoe je het best een huis kunt isoleren. Ook gingen de leerlingen op excursie naar bedrijven die actief zijn in de bouw, installatietechniek en hernieuwbare energie.

Duurzame gezinsstep

Tijdens de afsluiting van het project presenteerden de leerlingen hun technische innovatie voor een duurzamer Haarlem. Een jury van onder andere vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de gemeente beoordeelden de creatieve, duurzame en haalbare innovaties. Het winnende idee was de gezinsstep Baddie Z-Step, als alternatief voor de vele scooters in de stad. Bedenkers Furkan Celik, Isa Barendsen en Xaanalou Zeegelaar (op de foto rechts) wonnen hiermee bioscoopbonnen. (Foto door Michel Campfens.)

Samenwerkingspartners

Het project ‘TechCarrousel-Duurzaam Haarlem’ is een samenwerking tussen het Spaarne College, Stichting Technotrend, Sterk Techniek Onderwijs en gemeente Haarlem.

winnaars duurzame challenge Spaarne College

Neem contact op