Op donderdag 16 juni 2022 gingen circa 100 derdeklassers uit zes VWO-klassen op het Haarlemse Mendelcollege aan de slag om met eigen oplossingen te komen voor duurzame vraagstukken in Haarlem. Leerlingen konden kiezen uit één van drie challenges: help de stad groener maken, help een Haarlemse circulaire ondernemer, en help om de schoolkantine duurzamer te maken.
Aan het einde van de dag pitchten de leerlingen hun oplossingen in de gymzaal. Opdrachtgevers, docenten en begeleiders circuleerden langs de tafels om het werk van de leerlingen te zien en te jureren.
Indiase designartikelen
Eén van die opdrachtgevers was Helina Guleria. In haar designshop verkoopt Helina duurzame en kleurrijke designartikelen, gemaakt in India. Helina heeft haar roots in India. Haar liefde voor India en Indiase ambachten heeft ze verwerkt in de artikelen van haar Designshop. Zo verkoopt ze kleurrijke kussens gemaakt van duurzame stoffen die op ambachtelijke wijze gemaakt worden door vakmensen in India. Nadat Helina haar vraag had gepitcht in de klas, zijn de leerlingen aan de slag gegaan. Door te werken met canvassen, een soort denkschema, werden de leerlingen uitgenodigd om het vraagstuk eerst verder te doordenken, vóórdat ze naar een oplossing sprongen. De leerlingen hebben voor haar een campagnefilm gemaakt die laat zien dat het kopen van Helina’s kussens positieve impact heeft op het drinkwater in India.
Groen in een wip
Ook de gemeente Haarlem bracht een opdracht in over hoe de stad groener kan worden met het oog op klimaatadaptatie. De leerlingen werden uitgedaagd te bedenken hoe de komende tegelwipactie een succes kan worden. Hiervoor kwamen creatieve acties en ideeën van de leerlingen los. 'Haarlem groen in een wip' was een van de slogans die werd bedacht. En: betrek supermarkten met een spaarzegelactie voor plantjes die kunnen worden geplant als je tegels eenmaal weg zijn. Sowieso: betrek organisaties en instellingen uit de wijk om het tegelwippen bekend te maken en om mensen te enthousiasmeren.
Duurzame kantine
De derde casus ging over het verduurzamen van de kantine. Leerlingen kwamen hiervoor met aanbevelingen om moderne betaalmethoden in te voeren, meer kassa’s te plaatsen zodat er minder langer rijen ontstaan.
Project Duurzame Dag
De Duurzame Dag was opgezet volgens de aanpak van een Climate Challenge, zoals die in het Young Innovators programma worden uitgevoerd. Zes gastdocenten van Stichting Technotrend begeleidden samen met docenten van het Mendelcollege de leerlingen bij de challenges.
Het Mendelcollege is een middelbare school in Haarlem Noord met ruim 1800 leerlingen. De school heeft goede studieresultaten. Burgerschap, socialisatie, persoonsvorming en samenwerking zijn thema’s die van oudsher veel aandacht krijgen binnen de school. Duurzaamheid is een onderwerp dat daar mooi op aansluit.