Energy Challenges (VO)

Energy Challenges is een innovatieve Real Life Game waarbij leerlingen van verschillende scholen de strijd met elkaar aan gaan om op een effectieve en creatieve manier zoveel mogelijk energie te besparen op hun school.
Leerlingen ontwerpen een campagne om energie te besparen in hun schoolgebouw. De effecten van de campagnes zijn direct online zichtbaar.

kinderen hangen poster Energy Challenge
Ik vind de Energy Challenges een erg leuk project, omdat het laat zien hoe leerlingen zelf kunnen nadenken en aan de slag kunnen gaan met concrete voorbeelden van de energietransitie. Via deze manier van onderzoekend leren worden ze klaargestoomd voor de toekomst!
Martijn Visser
Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling Nationale Jeugdraad

Het spel

Kinderen worden eigenaar van de energierekening van hun school. Dat betekent niet dat ze die gaan betalen maar wel dat ze inzicht krijgen in hoeveel energie je nodig hebt om een school te draaien en wat dat kost. Hierdoor worden ze meteen creatief en gaan nadenken over hoe ze energie kunnen besparen. En dat kan op veel verschillende manieren natuurlijk! Ze vormen een team, de energizers. Samen nemen ze het op tegen andere scholen in de provincie. Ze krijgen hulp van een techniekteam die vertelt hoe zo´n schoolgebouw technisch in elkaar zit. Die kunnen ze ook altijd benaderen voor vragen. Als duidelijk is geworden op welk onderwerp de kinderen zich willen focussen gaan ze aan de slag. En dat doe ze niet alleen. Met behulp van een campagneteam zetten ze een heuse campage op die ouders, mede leerlingen, leerkrachten en misschien zelfs wel de buurt meeneemt in hun uitdaging. 

Meer informatie: www.energychallenges.nl

Doel

Op deze manier worden kinderen zich bewust van wat duurzaamheid is en leren ze op innovatieve manieren energie te besparen. Tijdens dat proces komen er natuurlijk allerlei vaardigheden voorbij zoals samenwerken, gegevens verwerken, verschillende vakgebieden combineren, mensen enthousiasmeren enzovoort: 21e eeuwse vaardigheden.

Resultaten

Dat levert veel meer op dan alleen een lagere energierekening voor de school. Het geeft leerlingen verantwoordelijkheid om echt mee te denken en doen op hun school. En dat vinden wij hartstikke logisch, het is ten slotte hun eigen (duurzame) toekomst waar ze aan werken.

Thema's

Energie, Duurzaamheid, 21e eeuwse vaardigheden, Global Goals, Techniek, Loopbaanoriëntatie, Ondernemerschap

Doelgroep

Energy Challenges is ontworpen voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en voor alle groepen van het voortgezet onderwijs. Twijfel je of het iets voor jouw school kan zijn? Onze onderwijsspecialisten denken graag met je mee.

Meer weten over de Energy Challenges (VO) ? Neem contact op!

Neem contact op