Studie & Beroep: kies duurzaam!

Jongeren staan voor de moeilijke taak om te kiezen hoe ze omgaan met klimaatverandering: moet/wil ik iets gaan doen? Ga ik minder vlees eten, niet meer vliegen, minder online kopen? En: kies ik een opleiding en beroep waardoor ik invloed kan uitoefenen?  

Dit lespakket neemt hen mee door de mogelijkheden om je als professional met duurzaamheid bezig te houden. De lessen dringen geen verplichting of richting op. Leerlingen onderzoeken tijdens de lessen of ze vanuit hun eigen interesse en talenten een match kunnen maken met een ‘baan met groene impact’.

Wat gaan de leerlingen doen?

Na een korte inleiding over klimaatverandering en de duurzame transitie volgen verschillende werkvormen om leerlingen bewust te maken van hun blik op de toekomst en wat een duurzame leefstijl is (vegetarisch eten, meer met openbaar vervoer e.d.). Ze krijgen inzicht in duurzame beroepen en de ontwikkelingen per arbeidsmarktsector. Daarna reflecteren ze met passende tools op hun eigen interesses en hoe deze kunnen matchen met beroepen en sectoren.

klimaatverandering beroepen

Tijdsbesteding leerlingen

Leerlingen zijn 5 tot 7 lessen bezig. 

Doelgroep

Leerlingen HAVO en VWO, bij de voorbereiding van de profielkeuze (jaar 3) en de oriëntatie op een vervolgstudie en beroep (jaar 4 HAVO en jaar 5 VWO). Het lespakket kan worden aangeboden op inschrijving voor leerlingen met interesse voor duurzaamheid of als les binnen een schoolvak (bijv. aardrijkskunde of loopbaanoriëntatie).

Inzet school

De lessen worden uitgevoerd door docenten HAVO/VWO met een mentor-rol. Het lespakket omvat 2 of 3 lesuren/mentoruren. Stichting Technotrend zorgt voor materialen (slides, werkbladen en achtergrond).  Stichting Technotrend kan desgewenst gastlessen verzorgen.

_____________________________________________________________________________________

Nascholing

Het lespakket wordt aangeboden met een nascholing Planetair Burgerschap. Deze docententraining gaat over het internationale concept van planetary citizenship en het begeleiden van het invullen van deze visie op het gebied van studie- en beroepskeuze. Meer informatie over deze docententraining.

Interesse?

Wil je dit lespakket ook jouw leerlingen aanbieden? Heb je nog vragen? Neem contact op met het team HAVO-VWO via havo-vwo@stichtingtechnotrend.nl.

 

Meer weten over Studie & Beroep: kies duurzaam! ? Neem contact op!

Neem contact op