Global Goals in je Spijkerbroek (PO)

Global Goals in je Spijkerbroek is een informatief en inspirerend lesprogramma over de Global Goals (Duurzame Ontwikkelings Doelen) aan de hand van de levenscyclus van een spijkerbroek.

Leerlingen maken kennis met de Global Goals en worden zich bewust van (on)eerlijke handel en de herkomst van kleding. Deze gastles gaat over de Global Goals, de Sustainable Development Goals ofwel de Duurzame Ontwikkelings Doelen. Dit zijn 17 doelen die wereldwijd zijn afgesproken met alle landen van de Verenigde Naties. Voorbeelden zijn het uitroeien van armoede en honger, gelijke behandeling voor iedereen, duurzame energie, verantwoorde consumptie en onderwijs voor iedereen.

Omdat 17 Global Goals toch wel flinke kost zijn, hebben we opgehangen aan de levenscyclus van de spijkerbroek. Spijkerbroeken dragen we allemaal. Maar weet je wel hoe, waar en door wie die gemaakt worden? En dat dit veel beter en duurzamer kan? Spijkerbroeken worden namelijk meestal niet heel duurzaam geproduceerd. Vaak werken kinderen in de katoenteelt en krijgen de mensen die de stof weven en de broek in elkaar naaien heel weinig betaald. En wat gebeurt er met het textielafval? Wij vinden dat het beter kan en moet!

Na een korte introductie van de Global Goals aan de hand van de levenscyclus van de spijkerbroek gaan de kinderen zelf aan de slag met korte opdrachten. In groepjes gaan ze samen met een eigen Global Goal aan de slag. Ze denken na over oplossingen en presenteren kort hun eigen creatieve ideeën voor een betere en duurzame toekomst!

spijkerkleding

Doel

De leerlingen maken kennis met de Global Goals en worden zich bewust van (on)eerlijke handel en de herkomst van kleding. Ze verbreden hun perspectief (als consument) op de wereld en leren essentiële waarden als verantwoordelijkheid en respect. Ze ontdekken dat ze deel uitmaken van de wereld als systeem en dat ze hier invloed op kunnen uitoefenen.

Stichting Technotrend heeft het programma Global Goals in je spijkerbroek ontwikkeld in samenwerking met Utrecht4GlobalGoals, Gemeente Utrecht en Utrecht Natuurlijk.

Doelgroep

Leerlingen groep 7 en 8 basisonderwijs. Global Goals in je spijkerbroek sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs.

Tip

Meer weten over de 17 Global Goals? Kijk eens op www.utrecht4globalgoals.nl 

Inhoud

De workshop bestaat uit:

  • Gastles van 75 minuten.
  • Global Goals-boekje met leuke weetjes
  • A3-poster Global Goals in je spijkerbroek

Optie: demontabel kledingrek met banner, jeans en boekjes voor in de klas of op de gang (langere periode).

Voorbereiding

De les wordt verzorgd door een vakkundig gastdocent en vraagt geen voorbereiding. Om de les zelf te geven is een docentenhandleiding met presentatie beschikbaar. Dit vraagt wel enige voorbereiding.

Belangstelling?

Wil je je leerlingen wilt laten kennismaken met de Global Goals (Duurzame Ontwikkelings Doelen) aan de hand van de levenscyclus van de spijkerbroek? Stuur ons een bericht via onderstaand formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meer weten over de Global Goals in je Spijkerbroek (PO) ? Neem contact op!

Neem contact op