Troep onder de Loep

Leerlingen maken kennis met het afvalprobleem en denken zelf na over creatieve oplossingen. Troep onder de Loep is een vernieuwend, educatief programma voor de bestrijding van zwerfafval. Het programma is ontworpen voor drie leeftijdsgroepen op de basisschool, en elke groep krijgt te maken met het thema zwerfafval. De leerlingen verbeelden creatieve oplossingen voor de opruiming van zwerfafval, bijvoorbeeld in de vorm van een robot, boot of een andere uitvinding.

Binnen dit programma worden 3 verschillende verschillende workshops aangeboden:

Thema: Afval, Global Goals, Techniek

Doelgroep: PO
Leeftijd: 4-12 jaar

kind tussen troep

Wat is het?

In de natuur wordt alles opnieuw gebruikt. Dat kunnen wij toch ook! Na een prikkelende introductie krijgen de kinderen een uitdagende, creatieve opdracht waarbinnen ze iets mogen bouwen van het schone (zwerf)afval wat ze ter voorbereiding op de workshop zelf hebben ingezameld. Zo leren de kinderen dat afval niet waardeloos is, maar juist waardevol. Je kunt er geweldige nieuwe dingen van maken.
Troep onder de Loep sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs en is onderdeel van een doorlopende leerlijn natuur & techniek. De lessen worden gegeven door een vakkundige docent. Gemeenten kunnen het zwerfafvalfonds aanvragen om dit programma te bekostigen.

Hoe is de voorbereiding?

De gastdocent verzorgt leskisten met materialen voor de workshops en geeft de les aan de leerlingen. Ter voorbereiding verzamelen de kinderen zelf schoon afval waarmee ze vervolgens creatief aan de slag gaan. Indien nodig vult de gastdocent deze materialen aan. Dit is altijd in overleg met de school om ervoor te zorgen dat er voldoende materialen beschikbaar zijn
 

Wat is het doel?

Tijdens de workshops worden kinderen op een positieve manier uitgedaagd om op een verantwoordelijke manier te leren denken en handelen over het groeiende (zwerf)afvalprobleem.

Meer weten over de Troep onder de Loep ? Neem contact op!

Neem contact op