Team Eight wint Young Climathon Utrecht 2019

logo Young Innovators en EIT Climate-KIC met EU-vlag

Team Eight wint Young Climathon Utrecht 2019 met een origineel plan voor groene dakbedekking op The Wall in Utrecht

Het all female scholierenteam Team Eight van het St Bonifatiuscollege in Utrecht heeft op 31 oktober de Young Climathon Utrecht 2019 gewonnen. Ze bedachten creatief plan voor de vraag: Wat zijn oplossingen voor wateropvang in de stad, die samen groot effect hebben voor klimaatadaptatie? De vraag was ingebracht door Jeroen Onck van Utrecht Natuurlijk. De winnaars hadden een origineel en onderbouwd plan bedacht om The Wall in Utrecht te voorzien van een groen dak, zoals een polderdak of sedumdak. De scholieren hadden de integrale benadering goed begrepen. Ze hadden rekening gehouden met verschillende belangen, zoals winkeliers, het winkelpubliek en de gemeente. Andere casusinbrengers waren Vrumona (circulaire drinkverpakkingen) en Rathenau Instituut (de bijdrage van living labs aan systeemverandering).

jury Young Climathon Utrecht 2019De winnaars zullen samen met de 2e en 3e prijswinnaars hun idee naar het volgende niveau brengen tijdens het Young Greenhouse programma, dat 15 november van start gaat. Experts uit het bedrijfsleven zullen hen hierin coachen, in combinatie met inspiratiesessies over waarde creëren, samenwerken en een pitch-training.

Climathons

De Young Climathon is een eendaagse snelkookpan, afgeleid van hackatons, waarin grote groepen hackers in korte tijd een softwareprogramma bouwen. In een Climathon gaan de scholieren proberen in 1 dag een oplossing te bedenken voor een echte klimaatcasus van een bedrijf of gemeente. Een jury van experts beoordeelt of de oplossingen innovatief en onderbouwd zijn, en aansluiten bij de markt.

begeleider bij Young Climathon Utrecht 2019De Young Climathon vormde het slot van een serie School Innovator lessen die Stichting Technotrend heeft gegeven op scholen in Utrecht en omgeving. Honderden middelbare scholieren zijn dit najaar bezig met leerzame en inspirerende School Innovator lessen. Ze hebben enorme stappen gezet om de uitdagingen van klimaatverandering aan te gaan. Circulaire economie, energietransitie en klimaatadaptatie spelen hierbij een grote rol.

Ecosysteem

De School Innovator lessen en Young Climathons zijn onderdeel van het Young Innovators programma, een meerjarig onderwijsprogramma van EIT Climate-KIC, het grootste public-private partnership van Europa. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden zijn betrokken bij de programma-activiteiten. Deze samenwerkingen versterken de band tussen onderwijs en het beroepsleven die samen een ecosysteem vormen.

Dit bericht werd gedeeld door 030Magazine.

Young Innovators in Europa

Young Innovators speelt zich af in verschillende Europese landen, maar ook daarbuiten. Wil je graag meer lezen? Kijk voor meer informatie op de internationale website van Young Innovators.

Het Young Innovators programma wordt ondersteund door EIT Climate-KIC.

logo EIT Climate-KIC met EU-vlag

 

scholierenteam bij Young Climathon Utrecht 2019

Neem contact op